Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Cum să faci compost pentru plante?

Compostul este o modalitate excelentă de a recicla și de a crește plante gustoase, ca odinioară.

Acesta se obține în urma procesului natural de fermentare lentă a unor materiale organice precum resturi alimentare, vegetale, cafea, frunze, iarbă, etc. Rezultatul obținut este un sol negru bogat în nutrienți benefici dezvoltării plantelor. Acesta mai este cunoscut sub denumirile de humus sau Aurul Negru.

Beneficiile compostului

Compostul este un sol nutritiv care îți ajută plantele să crească sănătoase. Astfel, te bucuri de o hrană sigură, gustoasă, îți umpli grădina cu flori și plante decorative. A face compost este, totodată, o alegere sustenabilă: reduci din risipă, folosești ceea ce ai la îndemână la potențialul său adevărat ceea ce duce, mai departe, la economii financiare. Dacă te gândești că vara este timpul adecvat pentru această activitate, să știi că îl poți face oricând pe parcursul anului, chiar și iarna, atât timp cât asiguri condițiile necesare descompunerii.

Tipuri de compost

Compost maro – generează carbon:

  • frunze uscate;
  • fân, paie;
  • rumeguș;
  • lână, bucăți mici de bumbac organic;
  • coceni de porumb;
  • carton;
  • prosoape de hârtie și șervețele;
  • ziare;
  • cutii de ouă.

Compost verde – generează nitrogen:

  • resturi de fructe și legume;
  • coji de ou;
  • zaț de cafea;
  • pliculețe / plante de ceai;
  • frunze verzi, iarbă proaspăt tăiată;
  • alge;
  • excremente animale (doar de la animale ierbivore);
  • flori ofilite;
  • păr animal sau uman;
  • apă din acvariu.

Raportul recomandat de carbon și nitrogen pentru compost

Cel mai bun raport de materiale cu conținut de carbon:nitrogen recomandat este de 30:1, adică 1 kg – 1.5 kg compost maro (cu carbon) la 500 g compost verde (cu nitrogen). O cantitate prea mare de carbon va încetini procesul de descompunere, în timp ce o cantitate prea mică de carbon va grăbi procesul, iar compostul va fermenta prea repede, va emana un miros neplăcut și își pierde din valorile nutritive.

Deoarece compostul se obține în urma procesului de descompunere a materialelor organice, sunt câțiva factori de care trebuie să ții cont, astfel încât rezultatul să fie unul optim:

  • umezeală;
  • oxigen / aerisire;
  • temperatură;
  • dimensiunea ingredientelor.

Astfel, ținând cont de factorii care trebuie luați în considerare și de raportul carbon:nitrogen, următoarele proporții te ajută să obții cel mai bun compost pentru plante:

  • umezeală: 40-60%;
  • aerisire: 1-2 ori pe săptămână:
  • temperatură: 30-70°C;
  • dimensiunea ingredientelor: taie / rupe ingredientele prea mari în bucăți mai mici pentru a se descompune cu ușurință.

Ce ingrediente să nu adaugi în compost?

  • alimente gătite;
  • citrice;
  • ceapă;
  • lemn tratat cu chimicale;
  • carne;
  • lactate;
  • pește;
  • oase;
  • ulei;
  • grăsimi;
  • plante bolnave;
  • chimicale;
  • hârtie lucioasă, cerată.

Care sunt pașii pentru a face compost?

  1. Pregătește recipientul pentru compost. Fie că îl achiziționezi, fie că îl construiești chiar tu, asigură-te că alegi dimensiunea potrivită pentru obiectivul tău. Dacă alegi să construiești tu recipientul, asigură-te că acesta are găuri de aerisire.
  2. Adaugă ingredientele pentru compost. Ține cont de sfaturile anterioare, respectă raportul recomandat dintre materialele organice cu carbon și nitrogen înainte de a le amesteca pe toate în container.
  3. Așteptare și mentenanță. Așteaptă să înceapă procesul de descompunere. Amestecă conținutul o dată sau de două ori pe săptămână pentru a fi bine aerisit.
  4. Utilizează compostul. Când materialele organice s-au descompus, arată ca un sol negru și miros a pământ, humusul tău e pregătit să hrănească plantele. Aplică-l în strat subțire la baza plantelor, udă plantele și asigură-le lumină din belșug.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare: