Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

5 lucruri care nu știai că se pot recicla

Reciclarea este un subiect de actualitate, larg dezbătut în ultimii ani pe plan mondial. Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor duce la poluarea mediului înconjurător, mediu în care trăim noi, oamenii, cât și alte viețuitoare. Reciclarea este importantă atât pentru a păstra un mediu sănătos, cât și pentru a reintroduce în circuit unele materiale deja utilizate.

Cu speranța că deja faci o selecție separată a plasticului, a cartonului, a sticlei și a aluminiului, vrem să-ți mai spunem despre câteva lucruri pe care este foarte posibil să le ai în casă și pe care le poți da către reciclare.

Iată 5 lucruri despre care nu știai că pot fi reciclate

Resturile alimentare

Știm cu toții că de obicei cumpărăm și gătim mai multă mâncare decât este cazul. Din acest motiv, o mare parte din ea ajunge de obicei la coșul de gunoi. În caz că nu știai, o mare parte din resturile alimentare pe care le arunci pot fi reciclate prin intermediul procesului de compostare. Compostarea reprezintă procesul prin care substanțele organice solide sunt descompuse și transformate de către microorganisme într-un material stabil. Acest material poate fi valorificat mai apoi în agricultură, pe post de îngrășământ. Printre resturile pe care le poți composta, se numără: resturile de fructe și legume, inclusiv frunzele acestora, cojile de ouă, zațul de cafea, precum și alte resturi alimentare. În funcție de spațiul în care locuiești, acestea pot fi lăsate la compostat afară, pe balcon, sau într-un spațiu anexă al casei tale. Compostarea se poate face în lăzi de plastic, în borcane sau în alte tipuri de recipiente pe care le ai la dispoziție.

Dacă locuiești la casă poți folosi compostul pe post de îngrășământ natural pentru grădina ta. Dacă locuiești la bloc, îl poți de asemenea folosi pe post de îngrășământ dacă crești plante (flori, legume etc.) pe balconul tău.

Haine și textile

Probabil și tu respecți ciclul de viață al hainelor și anume: hainele de oraș devin după un timp haine de stat prin casă, care mai apoi devin lavete de șters praful. Dar, la un moment dat, o să ai prea multe lavete. Sunt mai multe lanțuri de magazine de haine care colectează hainele sau alte textile uzate cum ar fi lenjerii sau prosoape. Dacă hainele sunt în stare bună, vor fi curățate, spălate și comercializate ca haine second hand. Cele care nu mai pot fi purtate sunt transformate în alte materiale, precum lavetele. Cele care nu mai pot fi reutilizate sau transformate, primesc o nouă șansă sub formă de fibre textile.

Mobilă și saltele

Vine un moment în viața ta când va trebui să schimbi mobilierul și salteaua de pat. Nu-i așa că e foarte plăcut sentimentul de a umbla prin magazine atunci când cauți să cumperi mobilă? Ei bine, un sentiment opus acestuia este acela pe care îl ai atunci când trebuie să scapi de mobila sau de salteaua veche și nu știi ce să faci cu ele. O soluție ar fi să întrebi la magazinele de unde vei cumpăra mobilier nou dacă nu reciclează mobilă veche. O alta este să apelezi la o firmă specializată de colectare și reciclare a mobilei vechi.

Mucurile de țigară

Dacă ești fumător, află că pe lângă pachetul de țigări, și mucurile pot fi reciclate. Valorificarea energetică a acestora este o tehnologie destul de nouă, dezvoltată în Canada și Statele Unite, dar și în câteva țări din Europa, cum ar fi Franța, Germania și Marea Britanie. Anul trecut s-a derulat și în România o campanie de reciclare a mucurilor de țigară. Acestea au fost coincinerate alături de alte deșeuri care nu pot fi reciclate și care au o capacitate calorică ridicată. Prin această utilizare a lor, s-a redus cantitatea de combustibili fosili utilizați în fabricile de ciment, de exemplu. Reziduul material care a rămas a fost folosit ca materie primă în mixul de producție al cimentului. Odată intrate mucurile în fabrica de ciment, acestea nu mai pot produce alte deșeuri.

Poți colecta mucurile de țigară pe care le-ai folosit și le poți depozita în niște cutii special amenajate. Din nefericire, aceste spații de depozitare nu sunt prezente decât în orașele mari din țara noastră (București, Iași, Cluj etc.)

Bateriile

Probabil știai deja despre baterii că se reciclează, însă posibil să nu știi faptul că acestea sunt reciclabile în procent de 100%. În ceea ce privește cantitatea de baterii care se aruncă la nivel mondial, acest lucru nu reprezintă o problemă. Problema vine de la gradul de periculozitate. Multe modele de baterii conțin metale grele cum ar fi: mercur, plumb, nichel, cadmiu, dar și acizi. Toate acestea sunt periculoase și pot afecta grav solul și pânza freatică. Spre exemplu, în ceea ce privește mercurul, acesta este atât de periculos încât utilizarea sa în baterii a fost interzisă în aproape toată lumea.

De exemplu, bateriile auto și cele de motociclete sunt realizate din electrozi de plumb scufundați într-o baie de acid. Acestea sunt reciclate prin neutralizarea acidului cu sodă caustică. În urma acestui proces rezultă apă. Bateria se sparge mai apoi, iar carcasa de plastic este separată de plumb, care este curățat și topit. Bateriile pe care le utilizezi zilnic, cele de la telecomenzi, aparate foto, lanterne, adică cele alcaline, se reciclează în procent de 100% printr-un proces de separare mecanică a componentelor. Cele litiu-ion (de la laptopuri, aparate foto profesionale) sunt de asemenea 100% reciclabile.

 

Pentru că o lume curată este o lume mai bună, cu minim de efort, putem lăsa generațiilor viitoare o planetă mai curată și mai sănătoasă.

Sfatul bunicii: “Nu uita, fiecare dintre noi poate face diferența!”

Articole similare: