Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

5 fructe și legume de pus la murat

Istoria murăturilor se întinde pe o perioadă lungă de timp, încă de acum aproape 5000 de ani. Arheologii consideră că primele alimente murate ar fi fost castraveții, iar aceștia au fost puși la murat undeva în Mesopotamia, pe Valea Tigrului. Așa ar începe o poveste spusă de Bunica…
Dar să revenim în zilele noastre. Fie că alegi să le servești ca un ingredient dulce acrișor lângă un desert delicios, sau ca o garnitură potrivită lângă felul principal, trebuie să încerci gustul autentic al fructelor și a legumelor murate.

Iată 5 fructe și legume murate pe care le-am găsit în cămara Bunicii

Gutui

Gutuile murate în oțet pot fi servite alături de orice mâncare cu carne, pe post de garnitură deosebit de gustoasă. Rețeta de gutui murate este simplă și foarte ușor de preparat. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2-3 gutui
  • 600 ml apă
  • 300 ml oțet de 9 o
  • 150 g zahăr
  • 7 g sare neiodată

În primul pas din rețetă trebuie să speli bine gutuile și să îndepărtezi puful de pe ele. Taie apoi gutuile felii sau cuburi. Ca aspect feliile arată mult mai bine, dar dacă sunt stricate în interior, nu prea ai de ales și trebuie să le tai cuburi. Spală bine borcanele în care urmează să pui gutuile și așază-le pe un suport metalic. Într-o oală pune la fiert apa, oțetul, zahărul și sarea și lasă-le până la punctul de fierbere. Asigură-te că zahărul și sarea sunt complet dizolvate. Toarnă compoziția peste gutuile din borcane și strânge bine capacele. Pune-le într-un loc întunecos și lasă-le timp de 2 săptămâni. Asta e tot. Simplu, nu-i așa?

Struguri

Bunicul spunea că e păcat să nu faci vin din struguri, asta până când a încercat strugurii murați ai bunicii. Ingredientele de care ai nevoie sunt următoarele:

  • 2-3 ciorchini de struguri (de preferat fără sâmburi)
  • 750 ml oțet de 9 o
  • 250 ml apă
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 1 pumn de cuișoare
  • câteva foi de dafin
  • câteva crenguțe de rozmarin

Începe prin a spăla bine strugurii și apoi taie-i cu o foarfecă, fără a îndepărta boabele de pe codiță. Spală borcanele pe care urmează să le folosești și așează strugurii în ele. Între timp, pune la fiert într-o oală oțetul, apa, zahărul și sarea, până când acestea dau în clocot. Când a fiert compoziția, oprește focul și las-o să se răcească, timp în care adaugi în fiecare borcan 3 cuișoare, 2 frunze de dafin și o crenguță de rozmarin. Toarnă compoziția în borcane. Lasă borcanele în cămară pentru 4 săptămâni, timp în care te poți gândi pe cine vei invita la cină pentru a gusta din delicioșii tăi struguri murați.

Prune

Dacă nu ești din Banat sau Ardeal, să nu te miri dacă atunci când vei merge în aceste zone, vei primi lângă friptură și un compot. Asocierea felurilor dulci cu cele sărate este o caracteristică specifică bucătăriei lor. Acolo a gustat pentru prima oară și Bunica prunele în oțet, iar de atunci sunt nelipsite din cămara ei.

Ingredientele de care ai nevoie pentru a te apuca de treabă sunt următoarele:

  • 1 kg de prune nu foarte coapte
  • 500 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 5 g sare neiodată
  • scorțișoară
  • 3-4 cuișoare
  • 200 ml oțet alb de 9 o

Spală bine prunele și curăță-le de codițe. Spală și borcanele pe care urmează să le folosești. Poți pune prunele întregi, sau le poți scoate sâmburii și tăia în jumătate. Încearcă ambele variante să vezi care îți place mai mult.

Pune la fier într-o oală apa, zahărul, sarea, scorțișoara și cuișoarele. Adu compoziția la punctul de fierbere, las-o să clocotească 2-3 minute și adaugă oțetul. Mai lasă oala pe foc timp de 1 minut. Stinge focul, trage oala deoparte și las-o 5 minute să se răcorească. Pune prunele în borcane, pune borcanele într-o tavă de metal și toarnă compoziția în borcane. Strânge bine capacele borcanelor. Încinge cuptorul până la 115 oC și lasă borcanele în cuptor pentru 30 de minute. Când timpul s-a scurs, oprește cuptorul și lasă borcanele în el pentru 4-5 ore. Depozitează borcanele în cămară pentru o lună, după care sunt numai bune de savurat.

Conopidă

Dacă pe locul 1 în preferințele Bunicii este varza murată, cu siguranță pe locul 2, dar nu la mare depărtare, este conopida.

Ingrediente:

  • 1 kg conopidă
  • 3-4 fâșii de hrean
  • 1 ardei iute
  • 6-7 căței de usturoi
  • 10 rondele de morcov
  • 2-3 bețe uscate de mărar
  • 2-3 crenguțe de cimbru uscat
  • 1 l apă
  • 2 linguri de sare
  • 2 linguri de oțet de masă

Curăță conopida de frunze, îndepărtează cotorul tare și desfă-o în buchețele. Spală bine conopida și las-o la scurs într-o strecurătoare sau sită. Pregătește restul legumelor: curăță usturoiul, spală, curăță și taie morcovii și ardeiul. Spală bine borcanul sau borcanele pe care urmează să le folosești. Pune pe fundul borcanului o coroniță din mărar, cimbru uscat și o fâșie de hrean.

Îndeasă buchetele de conopidă în borcan și pune printre ele cățeii de usturoi, ardeiul iute, 2 fâșii de hrean și rondelele de morcov. Deasupra, închide totul cu o coroniță de mărar uscat, cimbru și hrean. Bețele tari de mărar au rolul de a ține conopida sub saramură. Pentru saramură se pune la fiert într-o oală apa și sarea. Lasă-le să clocotească timp de 5 minute, după care ia oala de pe foc și las-o pentru alte 5 minute să se răcească. Așează borcanul pe o tavă de metal și toarnă pentru început 2 polonice de saramură în borcan. Așteaptă 1 minut și continuă până umpli borcanul. Dacă îți rămâne saramură, nu o arunca. Lasă borcanul pentru 24 de ore acoperit cu capacul pus invers. A doua zi adaugă oțetul și, dacă e cazul, completează cu saramură. Înfiletează capacul și pune borcanul în cămară. În 4-6 săptămâni vei putea gusta din crocanta și extrem de aromata ta conopidă murată.

Varză

Fie că o folosești pentru a face varză călită, sarmale sau o simplă salată, varza murată e la mare căutare, de asta se pune de obicei la murat într-un butoi de plastic. Pentru aceasta, ai nevoie de:

  • 20 de verze mici, cu frunză subțire
  • 8 legături de cimbru uscat
  • 15 crenguțe de mărar uscat
  • 1-2 mâini pline de piper boabe
  • 1,5 kg sare

Pentru a începe, spală bine verzele, scoate-le cotorul și toarnă acolo puțină sare. Spală bine butoiul și adaugă pe fundul lui o parte din condimente. Îndeasă bine fiecare varză, să fie cât mai înghesuite. Printre ele bagă restul de condimente și sare, apoi toarnă apă în butoi. Pune capacul butoiului. După 2-3 zile, deschide butoiul și verifică dacă s-a format spumă, semn că începe fermentarea. De acum trebuie să începi procesul de pritocire, care presupune ca 1 dată la 3 zile, timp de 3 săptămâni, cu ajutorul unui furtun, să sufli aer în interiorul butoiului. După circa 4 săptămâni varza ta ar trebui să fie numai bună de mâncat.

Tu ce alte fructe sau legume mai pui la murat? Împărtășește-i Bunicii din rețetele tale!

Articole similare: