Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

5 expresii populare românești

Sunt tot mai comune în limbajul de zi cu zi cuvintele împrumutate din limba engleză, dar și din franceză. Le adaptăm limbii române și le folosim ca parte integrantă a vocabularului nostru. Sigur ai auzit măcar pe cineva spunând “ok” când e de acord cu ceva sau “merci” în loc de “mulțumesc”. Sau foarte comunul “weekend” pentru a te referi la zilele de odihnă de la sfârșitul săptămânii (sâmbătă și duminică). Deseori folosită acum este și expresia “gen”, un echivalent al englezescului “like” folosit în multe contexte, dar cel mai adesea ca o comparație. Acestea sunt unele dintre cuvintele împrumutate și folosite des astăzi. Dar ești curios ce expresii uzuale foloseau oamenii sau bunicii în trecut? Imaginează-ți cât de hazliu ar fi să folosești acum acele formulări arhaice. Bunica noastră încă mai folosește astfel de expresii. Ești curios ce cuvinte sau expresii erau comune pe vremea bunicilor tăi? Unele dintre ele sunt folosite chiar și astăzi.
1A spăla putina
Putina este un vas din lemn folosit în trecut pentru a păstra brânza. Acesta trebuia bine spălat, altfel brânza ar fi căpătat un miros neplăcut. Bineînțeles că nu era o sarcină foarte plăcută, așa că nimeni nu se înghesuia. Expresia “a spăla putina” nu se referă la vas, ci la cineva care a luat-o la fugă, a plecat în grabă, a luat-o la “sănătoasa”.
2A trece ca Vodă prin lobodă
Poate ai auzit această expresie și la părinții tăi, nu doar la bunici. Este folosită atunci când se face referire la o persoană care umblă nestăvilită, fără nicio piedică, cu îngâmfare. Una dintre explicații spune că interpretarea are la bază cuvintele slave “vodă”, care înseamnă “apă”, și “slobod”, “liber”, iar împreună se traduce prin “a curge de neoprit ca apa”.
3A bate apa-n piuă
Această expresie înseamnă a munci fără rost, inutil, fără a realiza ceva. Piua reprezenta în trecut o instalație foarte simplă din lemn, metal sau piatră în care se zdrobeau diferite produse alimentare. Era folosită și în industria textilă pentru a împâsli țesăturile din lână. Pentru asta era nevoie să fie pusă apă fierbinte în piuă, apoi să lase instalația să meargă în gol. De aici și semnificația de a face ceva inutil, fără rost.
4A i se apride călcâiele (după cineva
În toate timpurile și la orice vârstă, dragostea dă târcoale. Astăzi spunem că ne-am îndrăgostit. În trecut, însă, expresia “a i se aprinde călcâiele” sugera cel mai bine această stare de euforie. Explicația are legătură cu “călcâiul”, aluzie la “călcâiul lui Ahile” care sugerează vulnerabilitatea. Dacă focul iubirii ajungea până în călcâie, era clar că a fost atins punctul vulnerabil al persoanei și că nu mai avea scăpare.
5A fi uns cu toate alifiile
Se spune că înțelepciunea e dobândită prin experiența vieții. Poate i-ai auzit deseori și pe bunicii tăi spunând că au trecut prin multe sau, cum ar fi spus cu ceva ani în urmă, sunt “unși cu toate alifiile”. Explicația pornește de la faptul că alifiile (unguentele, cremele) erau folosite ca leac pentru multe afecțiuni. Bătrânii noștri aveau câte o alifie pentru orice. Astfel, o persoană “unsă cu toate alifiile” este cineva care a experimentat multe în viață.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare: