Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

3 idei de jucării educative pe placul celor mici

Indiferent de vârstă, copiii nu încetează să ne uimească de fiecare dată prin imaginația debordantă de care dau dovadă. Ne încântă cu idei infinite de jocuri creative și, atunci când au la îndemână resursele potrivite, reușesc să creeze un adevărat univers magic al bunei dispoziții și al creativității, făcându-ne și pe noi, adulții, să mai uităm de grijile cotidiene și să mai simțim, din când în când, că suntem tot niște copii.

Bunica vine în sprijinul tău și îți propune 3 idei de jucării educative, menite să îl ajute pe micuțul tău să își dezvolte creativitatea și să cunoască lumea din jur într-un mod inedit. Jocurile și experimentele au un rol vital într-o creștere armonioasă și sănătoasă, astfel că acestea nu ar trebui să lipsească dintre cadourile frumos împachetate pe care Moș Crăciun le va pune, cu siguranță, sub bradul frumos împodobit.

Jucării educative de construit

Atunci când alegi jucăriile educative potrivite, învățarea devine o joacă, iar joaca o permanentă sursă de învățare.

Chiar dacă cei mici nu au neapărat o înclinație nativă pentru construit, jocurile din cuburi de diferite mărimi aduc beneficii extraordinare copiilor de toate vârstele. Jocurile care presupun construirea a tot felul de lucruri ajută la o coordonare mai bună între mână și ochi, de exemplu. De asemenea, ajută și la dezvoltarea unor mișcări ce presupun finețe, precum și cunoașterea culorilor, formelor și texturilor.

Totuși, trebuie avut în vedere și vârsta copiilor atunci când te hotărăști să cumperi astfel de jocuri educative de construit. De exemplu, pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, se recomandă jucării masive, ale căror părți nu pot fi înghițite, ca de exemplu seturi de cuburi viu colorate și de diferite mărimi. De asemenea, poți alege și un un set de construit din cuburi tip puzzle, prin intermediul căruia cel mic poate crea imagini fascinante cu obiecte din lumea înconjurătoare, pe care apoi să le numească.

Pentru copiii cu vârsta mai mare de 3 ani seturile de construit pot conține inclusiv piese mai mici, care le pun răbdarea și atenția la încercare. Totodată, poți alege și seturi de construit cu litere sau cu cifre, care îi vor ajuta să învețe, prin intermediul jocurilor preferate, alfabetul și primele operații matematice.

Jucării educative tip puzzle

Puzzle-urile sunt printre cele mai interesante și iubite jocuri de către copii, iar beneficiile lor au fost demonstrate de nenumărate ori de-a lungul timpului.

Pentru cei mici, poți alege puzzle-uri din cuburi sau jocuri tip puzzle, în care cei mici să potrivească formele potrivit tiparului respectivului puzzle. Acestea nu ajută doar la îmbunătățirea coordonării mână-ochi și la stimularea gândirii logice, dar pot deveni și o modalitate captivantă de a învață cât mai multe lucruri noi și interesante despre lumea înconjurătoare.

Pentru cei mari poți opta pentru puzzle-uri „clasice”, cu un număr mai mic sau mai mare de piese, după caz. Totuși, este bine să iei în calcul preferințele lor și, de asemenea, să alegi un puzzle cu un grad de dificultate corespunzător vârstei.

Puzzle-urile de podea sunt și ele o soluție foarte practică și extrem de atractivă pentru cei mici. Robustețea pieselor și mărimea imaginii îl vor captiva cu sigurantă pe cel mic și vor plasa acest tip de joc educativ în topul preferințelor o bună perioadă de timp.

Jucăriile STEM

STEM este un acronim pentru Science (Știință), Technology (Tehnologie), Engineering (Inginerie), Maths (Matematică). Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reținem despre jucăriile STEM este faptul că sunt diferite față de alte jucării, deoarece au fost concepute și cu scop educațional, nu doar pentru distracție.

Rolul acestor jucării STEM este de a stimula copiii și de a trezi interesul acestora pentru știință, tehnologie și matematică, încă de la o vârstă fragedă. Ele pot fi folosite ca materiale educaționale multifuncționale, pe care copiii le pot utiliza pentru a dobândi noi cunoștințe, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de învățare și pentru a se distra în același timp.

Jucăriile STEM sunt foarte populare în Statele Unite și Marea Britanie, iar, de o bună perioadă de timp, au început să fie foarte apreciate și în România. Printre cele mai interesante jucării de tip STEM pe care le poți cumpăra celor mici se numără seturi magnetice de construit, jocuri de îndemânare, forme geometrice 3D, jocuri de asociere și observare sau cele de tipul „primul meu laborator de chimie” sau „clinica mea veterinară”.

 

Indiferent ce jucării educative alegi pentru copilul tău, trebuie să ai în vedere și beneficiile pe care acestea le au asupra unei creșteri sănătoase și echilibrate, pe lângă cel mai important lucru – cel de a te distra împreună cu copilul tău. Joacă-te mereu cu copiii tăi și vei rămâne plăcut surprins în fiecare zi de imaginația lor fascinantă, de creativitatea și de plăcerea de a face din orice zi un moment unic!

Articole similare: